BATI MEDENİYETİNİN SİYASİ KAVRAMLARI
BATI MEDENİYETİNİN SİYASİ KAVRAMLARI
Ulus, laiklik, insan, hak, hukuk, adalet, kültür, siyaset, bilgi, bilim, varlık, güç, önderlik, yönetim, ben, öteki, batılı, doğulu, terörist,
yahudilik hristiyanlık müslümanlık
hak hukuk
ahlak
bilim önderlik
Kurallar:
1. Yahudilik, hristiyanlık ve müslümanlık birer gelenek halinde ancak ulus devletin dini olan “laiklik dini” içinde hayat bulabilir. 2. Ulus devlet, “varlık” kavramı içinde hayat bulur. Varlık sahibi olmayan bir ulus, ulus değildir, ancak kukla bir ulus devlet olabilir. 3. Hak ve hukuk, ulus devletin adalet kavramı içinde söz konusudur, ancak “varlık” kavramıyla doğrudan bağlantılıdır. Buna göre bir fert veya grup ulus devlet içinde ne kadar varlıklı ise o kadar haklıdır. Adalet de varlığa göre söz konusudur. 4. Ahlak kavramı da varlık kavramına bağlıdır. Varlıklı olanlar her türlü ahlaksızlığı ve sapıklığı yapabilirler.
BATI BİLİM ANLAYIŞININ TEMEL KAVRAMLARI
gerçeklik
sonsuzluk süreklilik - deney - gözlem - ölçme
Kurallar:
1. Varlık uzay, madde ve enerjiden ibarettir. 2. Gerçeklik, varlığın bir özelliğidir. Ancak varlıkların gerçekliğinden bahsedilebilir. 3. Deney, gözlem ve ölçmeyle doğrudan veya dolaylı olarak algılanamayan veya teorik olarak ön görülemeyen varlık yoktur. 4. Bilgi, varlık hakkında gözlem, deney ve ölçme ile elde edilir. 5. Gözlemlenecek varlıklar geçerliliği kabul edilen bir teorinin konusuna giriyorsa, deney, gözlem ve ölçmeler teoriye göre yapılır. Teoriye göre yapılmayan deney, gözlem ve ölçmeler geçersiz sayılır.
Not: S.Kocabas’tan e-mail ekidir: 26/7/2006
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder