4 Kasım 2019 Pazartesi

NEFS, ZULM

002.054. Musa kavmine "Ey Kavmim! Buzagiyi tanri olarak benimsemekle nefisnize zulmettiniz. Yarataniniza tevbe edin, nefislerinize kiyin/feda edin (sefislerinizle savasin(katl)), bu Yarataniniz katinda sizin icin hayirli olur; O daima tevbeleri Kabul ve merhamet eden oldugu icin tevbenizi kabul eder," demisti. (NEFS, ZULM)

002.057. Bulutla sizi golgelendirdik, kudret helvasi ve bildircin indirdik, "Verdigimiz riziklarin iyi ve guzel olanlarindan yiyin" dedik. Onlar bize degil, fakat nefislerine yazik ediyorlardi. (NEFS, ZULM)

002.231. Kadinlari bosadiginizda, muddetleri sona ererken, onlari guzellikle/iyilikle(bima’rufin) tutun, ya da guzellikle/iyilikle birakin, haklarina tecevuz etmek icin onlara zararli olacak sekilde tutmayin; boyle yapan suphesiz nefislerine zulmetmis olur. Allah'in ayetlerini de alaya almayin; Allah'in uzerinize olan nimetini, ogut vermek uzere size indirdigi Kitap ve hikmeti anin, Allah'tan sakinin, Allah'in her seyi bildigini bilin. * (NEFS, ZULM)

003.117. Bu dunya hayatinda sarfettiklerinin durumu, nefislerine zulmeden kimselerin ekinlerine isabetle kavurup mahveden soguk bir ruzgarin durumu gibidir. Allah onlara zulmetmedi, onlar nefislerine zulmettiler. (NEFS, ZULM)

003.135. Onlar fena bir sey yaptiklarinda veya nefislerine zulmettiklerinde Allah'i anarlar, gunahlarinin bagislanmasini dilerler. Gunahlari Allah'tan baska bagislayan kim vardir? Onlar, yaptiklarinda bile bile direnmezler. (NEFS, ZULM)

004.064. Biz her peygamberi ancak, Allah'in izniyle, itaat olunmasi icin gonderdik. Onlar, nefislerine zulm ettiklerinde, sana gelip Allah'a istigfar etselerdi ve Resul de onlar icin istigfar etseydi, Allah'in tevbeleri daima kabul ve merhamet eden oldugunu gorurlerdi. (NEFS, ZULM)

007.023. Her ikisi, "Rabbimiz! Nefsimize zulmettik; bizi bagislamaz ve bize merhamet etmezsen biz kaybedenlerden oluruz" dediler.(NEFS, ZULM)

007.160. Biz Israilogullarini oymaklar halinde on iki topluluga ayirdik. Kavmi Musa'dan su isteyince ona: "Asanla tasa vur" diye bildirdik; ondan on iki pinar fiskirdi. Herkes icecegi yeri ogrendi. Bulutlar uzerlerine golge yaptik onlara kudret helvasi ve bildircin indirdik, "Size verdigimiz riziklarin temiz olanlarindan yiyin" dedik. Onlar, karsi gelmekle, Bize degil nefislerine zulmediyorlardi.(NEFS, ZULM)

007.177. Ayetlerimizi yalan sayan ve nefslerine zulmeden kavim ne kotu bir misaldir!(NEFS, ZULM)

009.070. Kendilerinden once olan Nuh, Ad, Semud kavimlerinin, Ibrahim’in kavminin, Medyen ve altust olmus sehirler halkinin haberleri onlara gelmedi mi? Peygamberleri onlara belgeler getirmislerdi. Allah onlara zulmetmemis, onlar nefislerine zulmetmislerdir.(NEFS, ZULM)

010.044. Allah insanlara hic birseyle zulmetmez, fakat insanlar nefislerine zulmederler.(NEFS, ZULM)

011.101. Onlara Biz zulmetmedik, fakat onlar nefislerine yazik ettiler. Rabbinin buyrugu gelince, Allah'i birakip taptiklari tanrilar kendilerine bir fayda vermedi, kayiplarini artirmaktan baska bir seye yaramadi.(NEFS, ZULM)

014.045 Nefislerine zulmedenlerin yurtlarinda oturdunuz. Onlara nasil davrandigimiz sizlere apacik belli olmustu. Ve size bircok misaller de vermistik.(NEFS, ZULM)

016.028 Melekler nefislerine zulmedenleri vefaat ettirdiklerinde teslim olarak derler “Biz hic kotuluk yapmadik”, fakat Allah yaptiklarinizicok iyi bilendir.(NEFS, ZULM)

016.033 Kendilerine meleklerin gelmesinden, ya da Rabbinin emrinin gelmesinden baska birsey mi bekliyorlar? Onlardan oncekiler de oyle yapmisti, Allah onlara zulmetmedi, fakat onlar nefislerine zulmediyorlardi.(NEFS, ZULM)

016.111 O gun her nefs kendi nefsini kurtaramak icin cabalar, ve her nefse yaptiginin karsiligi odenir, onlara zulmedilmez.(NEFS, ZULM)

016,118 Onlara haram kildiklarimizi daha once sana haber vermisdik, biz onlara zulmetmedik, fakat onlar nefislerine zulmediyorlardi.(NEFS, ZULM)

018.035 Nefsine zulmederek bahcesine girdi. Soyle dedi "Bunun hicbir zaman yok olacagini sanmam!"(NEFS, ZULM)

023.062 Hic bir nefse gucunun yeteceginden fazlasini yuklemeyiz. Nezdimizde hakki soyleyen bir kitap vardir, zulme ugramazlar.(NEFS, ZULM)

027.014. Nefisleri kesin olarak kabul ettigi halde, zulum ve buyuklenmelerinden oturu onlari bile bile
inkar ettiler. Bozguncularin sonunun nasil olduguna bir bak! *(NEFS, ZULM)

028.016 Musa: "Rabbim! Dogrusu nefsime zulmettim, beni bagisla" dedi. Allah da onu bagisladi. O, suphesiz bagislayandir, merhamet edendir.(NEFS, ZULM)

029.040. Herbirini gunahi sebebiyle yakaladik; kimine taslarsavuran ruzgarlar
gonderdik,kimini bir ciglik yok etti, kimini yerin dibine gecirdik, kimini de suda bogduk.
 Onlara, Allah zulmetmiyordu, fakat onlar nefislerine zulmediyorlardi.(NEFS, ZULM)
 
030.009. Yeryuzunde dolasip, kendilerinden once gecmis kimselerin sonlarinin nasil olduguna bakmazlar mi? Ki onlar kendilerinden daha kuvvetli idiler, yeryuzunu kazip alt ust ederek onlardan cok imar etmis kimseydiler ve onlara belgelerle peygamberler gelmisti. Boylece Allah onlara zulmetmiyor, onlar nefislerine zulmediyorlardi.(NEFS, ZULM)

034.019 Ama onlar: "Rabbimiz! Yolculuklarimizin mesafesini uzak kil” deyip nefslerine
 zulm ettiler. Biz de onlari efsane yapiverdik, darmadagin ettik. Dogrusu bunlarda,
 pek sabreden ve cok sukreden kimseler icin dersler vardir.(NEFS, ZULM) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC Seriati'nin Temal Esaslari

   TC SERIATININ TEMEL ESASLARI   Baslangic Esaslari  Isbu ANAYASA, Kutsal Roma Imparatorlugu'nun tanrisi olumsuz Jupiter'in takipci...